Q1. Which of the following articles of Constitution says that the executive power of every state shall be so exercised as not to impede or prejudice the exercise of the executive power of Union?
(A) Article 258
(B) Article 355
(C) Article 356
(D) Article 257
Q2. The distance between earth and sun is greatest during:
(A) Winter Solstice
(B) Aphelion
(C) Perihelion
(D) Summer Solstice
Ans. (B) Aphelion
Q3. Which company has developed AKASH, the cheapest tablet computer?
(A) IBM
(B) HCL
(C) Datawind
(D) Lenovo
Ans. (C) Datawind
Q4. Bhopal Gas tragedy is associated with leakage of:
(A) Carbon dioxide
(B) Methyl ISO cyanate
(C) Sulphur Dioxide
(D) Nitrogen dioxide
Ans. (B) Methyl ISO cyanate
Q5. Who is the General Secretary of CPI(M)?
(A) Suravaram Sudhakar Reddy
(B) Basudev Acharia
(C) Prakash Karat
(D) None of these
Ans. (C) Prakash Karat
Q6. The central Government on 1st Jan, 2013 launched the pilot phase of direct cash benefits transfer scheme. Under this scheme the cash will be directly transferred to the intended beneficiaries through.
(A) Permanent Account Number linked Bank Account
(B) Voter I D linked Bank Account
(C) Aadhar-Linked Bank Accounts
(D) Ration Card linked Bank Accounts
Ans. (C) Aadhar-Linked Bank Accounts
Q7. Identify three leader states in wind energy among the following:
(A) Maharashtra, Odisha, Bihar
(B) Maharashtra, Madhya Pradesh, West Bengal
(C) Bihar, Jharkhand, Uttar Pradesh
(D) TamilNadu, Maharashtra, Gujarat
Ans. (D) TamilNadu, Maharashtra, Gujarat
Q8. Dr Montek Singh Ahluwalia said recently that the term “Bimaru” states should be done away with. Which states was/were termed as Bimaru states?
(A) Bihar, Jharkhand, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh
(B) Bihar, Madhya Pradesh, Rajasthan, Uttar Pradesh
(C) Bihar, Uttar Pradesh
(D) Bihar
Ans. (B) Bihar, Madhya Pradesh, Rajasthan, Uttar Pradesh
Note: The term 'Bimaru' was coined by a demographer Ashish Bose in the early 1980s, whereby he had classified Bihar, Madhya Pradesh, Rajasthan and Uttar Pradesh as laggards struggling to keep up in comparison with the growth rates set by other states.
Q9. Who was recently elected as vice President of Indian National Congress?
(A) Kapil Sibal
(B) Manmohan Singh
(C) P.Chidambaram
(D) Rahul Gandhi
Ans. (D) Rahul Gandhi
Note: Rahul Gandhi on 19 January 2013 was formally elevated and was appointed at the position of party Vice-President of Congress at the Chintan Shivir organised at Jaipur in January 2013.
Q10. Recently consensus on GST have been arrived by center and states. What does GST mean?
(A) Gross Sales Tax
(B) Graded Sales Tax
(C) Global Sales Tax
(D) Goods and service Tax
Ans. (D) Goods and service Tax
Note: The proposed nationwide GST is intended to usher in a uniform market for goods and services, cut business costs, and boost government revenue. The indirect tax would replace existing levies such as excise duty, service tax and value-added tax (VAT).
Q11. The Reserve Bank of India has asked banks to ensure withdrawal of Non-CTS 2010 standard cheques with CTS standard-2010 cheques by:
(A) 30th April, 2013
(B) 31st December, 2013
(C) 31st March, 2013
(D) None of these
Ans. (D) None of these.
Note:- On March 19, 2013 the RBI has once again extended the deadline for issuance of new format cheque till July-end. It has asked the banks to issue new cheque books only under the new format and gave them time till July-end to withdraw the old format cheques . In December, the RBI had extended the deadline to convert to the new standard CTS-2010 by three months to March 31, based on the representations from stakeholders.
Q12. How many gold medals were won by India at Copa-Brasil-2012 Tournament of wrestling?
(A) Eight
(B) Nine
(C) Seven
(D) Six
Ans. (B) Nine
Note: The Indian wrestling contingent finished with a rich-medal haul, including 9 golds and four bronze in the Copa Brasil-2012 tournament held in Rio from November 29 to December 2.
Q13. Who was named AIFF (All India football federation) player of the year 2012?
(A) Gouramangi Singh
(B) Sunil Chhetri
(C) Syed Rahim Nabi
(D) Subrata Paul
Ans. (C) Syed Rahim Nabi