Transfer and Postings in JAG cadre of IPoS Group A


Directorate  has issued the following transfers and Postings in  JAG cadre of IPoS Group A  vide Memo No. No  2-8 / 2013 - SPG (pt) dated 10.05.2013.

1.   Shri.J.T.Venkateswaralu, (IPoS1994), DPS (HQ) TN Circle, Chennai posted as DPS, CCR, TN Circle.

2. Dr.N.Vinod Kumar, (IPoS1994), Director, PLI Investment Dn, Mumbai, Maharashtra posted as DPS (HQ), Maharashtra Circle.

3. Ms.Shoba Madhale, (IPoS1994), Director, Mumbai GPO, Maharashtra Circle posted as Director (Mails & SP), Maharashtra Circle, Mumbai.

 4. Shri.T.Manmingthang, (IPoS1994), DPS, Manipur (Imphal), NE Circle posted as Director, Mumbai GPO, Maharashtra Circle. 

5. Ms.S.S.Kujur, (IPoS1995), DPS (HQ), Jharkhand Circle, Ranchi posted as Director, PLI, Kolkatta, West Bengal Circle.

6. Shri.M.U.Abdali, (IPoS1995), DPS (HQ), Bihar Circle, Patna posted as Director (PMU), Dte, New Delhi.

7. Ms.Manisha Mishra,(IPoS1997), DPS Gurgaon, Haryana Circle posted as Director (Tech), Dte New Delhi.

8. Shri.V.S.Jayasankar, DPS, Southern Region, Madurai posted as DPS, Western Region, Coimbatore.

9. Shri.A.Govindarajan,(IPoS 2000), DPS (HQ), Kerala Circle, Thiruvananthapuram posted as DPS (HQ), Tamilnadu Circle, Chennai.

10. Shri.Parimal Sinha, (IPoS2001), Director (Mails & SP), Tamilnadu Circle, Chennai posted as DPS (HQ), Bihar Circle, Patna.

11. Shri.Ashok Kumar Yadav, IPoS2004) adhoc, Jt Director, RAKNPA, Ghaziabad posted as DPS, Gorakhpur, UP Circle.

12. Shri.Sayeed Rashid, (IPos2003), on deputation to Govt of Kerala posted in adhoc JAG as DPS (HQ), Kerala Circle, Thiruvananthapuram.

POSTAL ASSISTANT EXAM COMPLETE KEY HELD ON 21/04/2013


Postal Assistant Exam 2013 Question paper

Part A - General Knowledge

1. Government of India has recently granted "Maharatna Status to two more Navratna Public Sector enterprises. Which are the these new companies joining the club of Maharatna public sector undertakings.
(A) Steel authority of India Limited and National Thermal Power Corporation Limited
(B) Bharat heavy Electrical Ltd and 
Gas authority of India Limited
(C) Indian Oil Corporation and Coal India Limited
(D) Bharat Heavy Electricals Limited and Oil and Natural gas corporation

 Ans: B


2. India's newly built and tested missile 'Astra' is meant for 
(A) Surface to surface strike
(B) Air to Air Strike
(C) Surface to Air Strike
(D) Air to surface Strike
Ans: B

3. The Governor General who adopted a policy of Europeanization of Bureaucracy and an exlusion of Indian from higher posts
(A) Warren Hastings
(B) Wellesley
(C) Cornwallis
(D) Dalhousie
Ans: C

4. During which movement Bal Gangadhar Tilak was given the epithet Lokmanya and Gandhiji give the slogan 'swaraj in a year' respectively:
(A) Home rule Movement and Non Cooperation Movement
(B) Swadeshi Movement and Dandi March
(C) Quit India Movement and Civil Disobedience Movement
(D) Khilafat Movement and Civil Disobedience Movement
Ans: A

5. Recently Dargah Muinuddin Chisti at Ajmer was in news due to visit of Pakistani Prime Minister Dargah Muinudding Chisti at Ajmer was built by:
(A) Qutubuddin Aibak
(B) Alauddin Khilji
(C) IItutmish
(D) Khijra Khan
Ans: B


6. Bauxite is an ore of:
(A) Zinc
(B) Aluminium
(C) Lead
(D) Copper
Ans: B

7. Which one of the following is the land area in the extreme south of India?
(A) Indira Point
(B) Rameshwaram
(C) Cape Comorin
(D) Puducherry
Ans: C

8. The ozone layer lies in the:
(A) Troposphere
(B) Tropopause
(C) Stratosphere
(D) None of these
Ans: C

9. In Union Budget 2013-14, "Voluntary Compliance Encouragement Scheme" was launched by Government of India. This scheme is related to:
(A) Service Tax
(B) Commodity Transaction Tax
(C) Income Tax
(D) Securities Transaction Tax
Ans: A

10. Economic Survey 2012-13 states that Non Performing Assets of increased from 2.36% to 3.57% in September, 2012. The description of Non performing Assets was with reference to which sector.
(A) Telecom Sector
(B) Human Resource Sector
(C) Oil and Gas Sector
(D) Banking Sector


Ans: D

LSG Promotion in Kerala Circle





Death-cum-Retirement Gratuity under New Pension System


Death-cum-Retirement Gratuity under New Pension System to Central Government employees under New Pension System (NPS). The information was stated by Minister of State for Finance, Shri Namo Narain Meena, in written reply to a question in the Lok Sabha.
Gratuity Pay under New Pension System

Death-cum-Retirement Gratuity is paid to Central Government employees under New  Pension System (NPS) as it is paid under the old pension scheme. The monthly annuity under the New Pension System (NPS) is only a replacement of pension on retirement and family pension of death after retirement. The benefits of Death cum Retirement Gratuity (DCRG) and pension/family pension have been provisionally allowed,  vide the Office Memorandum of Department of Pension and Pensioners’ Welfare No. 38/41/06-P & PW(A) dated 5.5.2009 in respect of Central Government servants covered under NPS in cases where a Government Servant is retired on invalidation/disability and in the case of death of a Government servant in service on the same rates as are applicable under the old pension scheme Central Civil Service (Pension) Rules, 1972.

The retirement gratuity is payable to the retiring Government servant. A minimum of 5 years’ qualifying service and eligibility to receive service gratuity/pension is essential to get this one time lump sum benefit. Retirement gratuity is calculated @ 1/4th of a month’s Basic Pay plus Dearness Allowance drawn before retirement for each completed six monthly period of qualifying service.

The maximum retirement gratuity payable is 16½ times the Basic Pay, subject to a maximum of Rs. 10 lakh. If the Government Servant dies while in service, the death gratuity shall be paid to his family at rates furnished in the table below:

Sl. No.
Length of Qualifying Service
Rate of Death Gratuity
1.Less than one year2 times of emoluments
2.One year or more but less than 5 years6 times of emoluments
3.5 years or more but less than 20 years12 times of emoluments
4.20 years or moreHalf of emoluments for every completed
six monthly period of qualifying service
subject to a maximum of 33 times of emoluments.

Admissibility of Commission on TD Deposits to BPMs - SB Order no 07/2013

Strike called off by JCA

After written Assurance Given by Chief PMG. Chelur and alacode closed post offices will be reopened. RMS Night set/L-1 office will be restored. All other issues favourable settlement. Directorate given full power to Chief PMG to implement the assurance.Hence 

KERALA CIRCLE JCA (NFPE & FNPO) DECIDED TO CALL OFF THE THREE DAY STRIKE IN CENTRAL REGION

Postmaster Grade I Examination 2013 - Schedule announced


Directorate has announced the schedule for conducting Limited Departmental Competitive Examination for promotion to the cadre of Postmaster Grade I for the year 2013 vide letter no A-34012/4/2012-DE dated 23.04.2013. The date of Examination is 30.06.2013(Sunday). The last date for receipt of applications from willing officials at their controlling units is 03.05.2013.

 To view the Directorate letter no A-34012/4/2012-DE dated 23.04.2013,
Click here to view page I.

Click here to view page II.

Click here to view the Syllabus and Schedule of the Examination.

Promotions to JTS of IPoS Group A - List of 37 officers released


Directorate has released the JTS Group A promotions and posting list today vide memo No. 4-5/2012-SPG dated 26.04.2013.
Total 37 officers are promoted to JTS. From A.P circle, only one officer namely Sri S.V.Prasad, SPOs Gudur Dn has got promotion and also got allotment to AP Circle.
  
Click here to view the said Directoreate memo containing the list of officers promoted to JTS of IPoS Group A.

Click here to view the list of officers who gotreallotments  in JTS/STS of  Group A.